Prezentare

FITCA a ajuns la borna 23. Emoțiile fiecărui început, freamătul pregătirilor, debutul și desfășurarea serilor de festival, bucuria întâlnirilor creatorilor de teatru, chipurile încântate ale spectatorilor și, de ce nu, aplauzele de la căderea finală a cortinei sunt motive pentru a continua, visa și bucura!
Bun venit FITCA 23!

BOGDAN COSTEA – directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad

Nu e puţin lucru să asiguri mai bine de două decenii continuitatea unui eveniment cultural. Mai mult decât atât, să reuşeşti să-l impui printre evenimentele de referinţă din ţară şi chiar dincolo de graniţele ei, presupune dedicare, implicare, profesionalism. Sunt atribute care, de altfel, caracterizează artiştii teatrului arădean.
Pentru Primăria Municipiului este un privilegiu să fie partener al Festivalului Internaţional de Teatru Clasic. Spiritul creator al unei comunităţi se manifestă cel mai deplin prin artă. Credem că îndelungata tradiţie teatrală a oraşului nostru trebuie continuată.
Ca reprezentant al comunității locale, vreau să transmit tuturor celor care ne vor fi oaspeţi la cea de a XXIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic, că apreciem la adevărata valoare actul lor artistic şi ne bucurăm că putem fi părtaşi la acest regal teatral.

GHEORGHE FALCĂ, Primarul municipiului Arad

Festivalul
Internațional de
Teatru Clasic
Arad 2017

11-19 noiembrie 2017
Ediţia a 23-a

 

Într-o lume ce reacţionează mai bine la ştiri decât la poveşti, un Festival de Teatru Clasic poate părea o fantezie. Şi totuşi… sărbătoarea teatrală de la Arad a ajuns la cea de-a XXIII-a ediţie. Spectacolele alese în 2017 deapănă poveşti clasice de viaţă, indiferent când s-au petrecut ele în imaginaţia scriitorilor. Poveşti cu mult umor, pentru că… trebuie să vă spun ceva foarte serios: cu umorul nu e de glumit. E singurul nostru sprijin în noianul de ştiri, catastrofe, reclame, lozinci, sau frustrări ce ne invadează existenţa. Nu se va demoda nicicând, iar zâmbetul va răsări întotdeauna printre lacrimi. Nu doar pe scenă, ci şi în viaţă. Să înceapă, aşadar, Festivalul!

Selecţionerul Festivalului: MARIA ZĂRNESCU

 

SELECŢIA

Avarul, adaptare de Cristi Juncu, după J.B.Molière, regia Cristi Juncu, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti

Crima din strada Lourcine de Eugène Labiche, regia Felix Alexa, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti

Deşteptarea primăverii de Frank Wedekind, regia Vlad Cristache, Teatrul Mic Bucureşti

Don Juan, adaptare după J.B.P. Molière, regia Andrei şi Andreea Grosu, Teatrul de Comedie Bucureşti

Fluturii sunt liberi de Leonard Gershe, regia Erwin Şimşensohn,Teatrul Excelsior Bucureşti

Grand Hotel Caragiale, după texte de I. L. Caragiale, regie colectivă, Trupa Ţais Cluj-Napoca şi Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca

Geniul crimei de George F. Walker, regia Antonella Cornici, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad

O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale,direcţia de scenă Victor Ioan Frunză,Teatrul Metropolis Bucureşti

Scripcarul pe acoperiş – un musical de Joseph Stein, după povestirile lui Shalom Alecheim, regia Korcsmáros György, Teatrul „Regina Maria” Oradea

Shakespeare, Sonnet 66, regia Kokan Mladenović,Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara

Soldatul de ciocolată de George Bernard Shaw,regia Andrei Şerban, Teatrul Odeon Bucureşti

Un tramvai numit dorinţă de Tennessee Williams, regia Tom Dugdale, Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Powered by handsome.ro