2008 | Editia XIV

12 – 25 octombrie 2008

Începând cu anul 2008, festivalul arădean şi-a adăugat titulatura Înternaţional, el fiind deschis de un workshop de mişcare scenică, coordonat de celebra actriţă şi coregrafă Nicole Kehrberger. O dată cu această ediţie începe şi seria dezbaterilor tematice, prima dintre ele fiind condusă de criticul de teatru Doru Mareş – „Libertate şi respect în abordarea clasicilor“.
Categoric, cel mai important spectacol a fost cel de la Teatro Stabile dell`Umbria (Perugia-Italia) – MEDEA (Studio su Medea) după Euripide, regia Antonio Latella, cu Nicole Kehrberger în rolul principal.
„Studio su Medea e titlul spectacolului colosal care a deschis ediţia 2008 a Festivalului de Teatru Clasic de la Arad. Aşa cum o sugerează şi titlul pentru care a optat regizorul Antonio Latella, este vorba despre un teatru al experimentului, dar în cel mai bun sens al cuvântului, căci experimentul acesta este unul desăvârşit, genial, care te răscoleşte şi te lasă, ca spectator, pur şi simplu uluit de ceea ce vezi. Pornind de la mitul antic, Latella recompune împreună cu echipa sa povestea Medeii, pe care o structurează în trei părţi (Medeea şi Iason, Medeea şi fiii şi Medeea zeiţa) ce durează însumate aproape patru ore. Mijloacele montării sunt minimale, scena e aproape goală, cei patru actori au în majoritatea timpului trupurile complet expuse privirilor. Nici urmă de trucuri scenice care să fure ochiul. Rezultatul este un spectacol extrem de visceral, carnal, construit pe extreme, pe antagonisme de toate tipurile, o montare senzorială, care aţâţă simţurile, foarte densă în semnificaţii şi simboluri, aproape de starea naturală a omului încă nealterat de elemente civilizatoare.“ – Alina Mazilu, critic de teatru