Prezentare

„ Festivalul Internaţional de Teatru Clasic Arad nu se dă bătut nici de pandemie, nici de finanţările nesigure, nici de… tematică! Dimpotrivă. Ultimii ani au readus pe scene o sumedenie de texte consacrate, ca o nevoie de revenire la valori confirmate. Ca urmare, ediţia FITCA 2022 – mai redusă cantitativ, nu şi calitativ – propune câteva poveşti teatrale despre puterea de-a rezista împreună, în familie şi cupluri, tuturor provocărilor timpului. Sau de a construi mai departe. Părinţi şi copii, fraţi şi surori, îndrăgostiţi, soţi şi soţii împărtăşesc soluţii personale – fireşte teatrale, dar cât de cunoscute… Căsătoria ca iubire, interes sau instituţie se dezvăluie la extremele sale, fie prin umor înduioşător, fie prin satiră sau ironie caustică, prin replici inteligente virând uneori spre sarcasm. Să râdem sau să ne-ntristăm, dar să ne bucurăm că suntem iar împreună şi, de ce nu, să învăţăm din lecţiile pe care ni le oferă Teatrul.

Maria Zărnescu, critic de teatru, selecționerul FITCA 2022

Festivalul
Internațional de
Teatru Clasic
Arad 2022

23-28 noiembrie 2022
Ediţia a 26-a

 

SELECŢIA

1. Chiritza în concert după Vasile Alecsandri și Matei Millo, Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca

2. Cui i-e frică de Virginia Woolf?de Edward Albee, Regia: Alexandru Mâzgăreanu, Teatrul Odeon București

3. Cine a ucis-o pe Janis Joplin?de Tijana Grumić (spectacol cu subtitrare în limba română), Concept și regie: Sonja Petrović, Teatrul Național Novi Sad (Serbia)

4. Trei suroride A.P.Cehov, Regia: Andrei și Andreea Grosu, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

5. Școala nevestelor de J.B.P Molière, Direcția de scenă: Victor Ioan Frunză, Centrul Cultural „Lumina” București

6. Doi morți vii de Vasile Alecsandri, Regia: Alexandru Dabija, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe

7. Steaua fără numede Mihail Sebastian, Regia: Vlad Zamfirescu, Cortina AG București

 

Marele și unicul Shakespeare spunea că „Lumea este o scenă, iar oamenii sunt doar actori”. Ca spectator am fost însă convins că, în egală măsură, și scena este o lume! O lume fascinantă în care actorii sunt cel mai adesea extrem de umani în complexitatea personajelor pe care le interpretează. Acesta sunt, de fapt, farmecul și magia teatrului. O magie care, cu siguranță, va fi prezentă în zilele celei de-a XXVI-a ediții a Festivalului de Teatru Clasic. Sunt convins că arădenii vor fi răsplătiți, ca de fiecare dată, cu adevărate capodopere artistice, căci spectatorul arădean este unul care apreciază performanța artistică și culturală. Iar Primăria Arad, ca întotdeauna, e pregătită să susțină și să promoveze actul cultural într-un oraș cu o îndelungată și valoroasă tradiție culturală! Așteptăm cu justificată emoție ridicarea cortinei! Să înceapă spectacolul!

Călin Bibarț,
Primarul Municipiului Arad

“Despre bucuria reîntâlnirii. Despre farmecul inegalabil al spectacolului trăit cu toate simțurile. Despre magia teatrului adevărat. Despre toate acestea (și despre multe altele) este vorba în cea de-a 26-a întâlnire cu Festivalul Internațional de Teatru Clasic. O întâmplare culturală care, de ani mulți, pune semnul egal între numele orașului nostru și teatrul de calitate.

În ultimii ani, cei în care, din cauza vremurilor antipatice, Festivalul Internațional de Teatru Clasic a făcut o nedorită pauză, ni s-a făcut tare dor. Dor de emoțiile pe care le provoacă o întâmplare teatrală de o asemenea anvergură. De valurile de aplauze pe care ni le dăruiți de fiecare dată. De cele mai bune spectacole create pe scenele din țară și din străinătate. De voi! Oameni de teatru: actori, regizori, scenografi, muzicieni, tehnicieni. De voi! Spectatorii noștri. Cei care știți să vă bucurați ori de câte ori ridicăm cortina.

Batem cel de-al 26-le gong al Festivalului Internațional de Teatru Clasic. Ca un semn al revenirii la normalitate, al bucuriei depline. Ca un semn al unei întâlniri atât de mult dorite cu Teatrul.

Bogdan Costea,
Manager al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad