2016 | Editia XXII

Festivalul Internaţional de Teatru Clasic ajuns, iată, la cea de-a XXII ediţie se bucură de atenţia unanimă a publicului arădean şi este onorat cu prezenţa de cele mai importante teatre din Romania şi din străinătate.
În acest an, selecţia spectacolelor s-a bucurat de rigoarea esteticii teatrale concentrată pe comemorarea a 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare. Titluri ale spectacolelor precum „Îmblânzirea scorpiei”, „Romeo şi Julieta”, „A douăsprezecea noapte” sau „Hamlet” sunt câteva exemple în acest sens.
Echipele de creatori vor aduce în faţa publicului arădean spectacole valoroase în care se regăsesc nume de primă mărime a scenei româneşti cum ar fi: Dorina Lazăr, Dorina Chiriac, Rodica Mandache, Vlad Ivanov, Pavel Bartoş, Teodor Corban.
Ediţia din acest an beneficiază şi de prezenţa unor nume sonore din muzica românească: Nicu Alifantis, Alexe Marius Andrei (Mc Bean de la „Subcarpaţi”) sau Cari Tibor. Desigur această listă cu artiştii festivalului nu poate fi încheiată fără să amintim şi cei care au imaginat şi montat spectacolele prezente la Arad. Aceştia sunt: Silviu Purcărete, Andrei Şerban, Victor Ioan Frunză, Alexandru Dabija, Gelu Colceag, Ada Lupu Hausvater, Tudor Lucanu.
O secţiune distinctă am alocat-o în acest an prezenţei tinerilor studenţi actori de la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca prin spectacolele „Visul pulcineilor” şi „Solo Goya”, sub îndrumarea profesorului universitar doctor, actorul Miklós Bács.
Urările de succes pentru această ediţie de festival nu se pot opri fără a fi aduse mulţumiri întregii echipe a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad pentru dăruirea şi efortul depuse pentru reuşita fiecărei ediţii, dar şi selecţionerului Festivalului de Teatru Clasic Arad, conferenţiar universitar doctor Maria Zărnescu, critic de teatru.
BOGDAN COSTEA – directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad

Un festival este un creuzet alchimic, în care, an de an, adăugăm elemente noi, doar-doar om descoperi piatra filosofală şi elixirul vieţii. Formula celei de-a XXII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic Arad cuprinde o doză consistentă de Shakespeare, la 400 de ani de la trecerea sa în nefiinţă. Se mai adaugă intenţiile şi strădaniile unor regizori de renume, apoi se presară muzici, cât să hrănească dragostea. Focul scenei şi arderea actorilor vor desăvârşi această poţiune magică. A sosit timpul să o degustăm.

MARIA ZĂRNESCU – selecţionerul FITCA 2016